Toalettmappe/Sminkepung – Steg for steg

Jeg nevnte tidligere at jeg skulle fikse til et steg for steg innlegg på toalettmapper/sminkepunger, og her kommer det endelig. Kom gjerne med tilbakemeldinger om det var forståelig.

IMG_9811

Det første man begynner med er å finne stoff til fremside, innside og evt dekorasjoner man ønsker. Her kan man fint sette sammen fremsiden av flere stoffer også. Jeg har valgt å bruke ett på denne. Det er ikke noen spesielle mål som skal følges når du syr denne, strørrelse regulerer du selv. (Men om du skulle være super itvil, så pleier 30x30cm å bli ganske så bra.)
Klipp eller skjær ut biter til bakside og front. Du trenger også bordvatt som skal legges i mellom. Legg altså da innsidestoffet med rettsiden ned, vatten så fremsidestoffet med rettsiden opp.

Nå skal du sy stikninger som holder disse 3 lagene sammen. Det kan være lurt å bruke knappenåler for å holde ting på plass. Jeg anbefaler her å bruke litt større stinglengde på dette enn vanlig sammensying, det blir finere.

1IMG_97892IMG_9790

På bildet over ser dere baksiden etter jeg har sydd stikningene.
Så skal det syes på en kant med sidene hvor glidelåsen skal treffe. Jeg har brukt et lysere lilla stoff der. Det jeg gjør da er å legge den lilla stoffremsen med rettsiden mot innsiden av mappen (som dere ser på bildet under.) Deretter syr jeg den fast kant i kant med foten. Når den er festet stryker jeg kanten rundt og bretter den fint inn på fremsiden, og der syr jeg den fast med sting helt langs kanten.

3IMG_9789

Når dette er gjort Har du en fin lilla kant på 2 av mappens sider. Som dere ser på bildet under har jeg brukt lilla tråd oppe, og hvit under. Skal dere gjøre dette bør dere stille trådspenningen til et høyere tall så ikke det lilla dras gjennom til det lyse.

4IMG_9796

Så er det tid for glidelåsen. Med de aller fleste symaskiner følger det med en glidelåsfot, disse er utrolig bra! På bildet under ser dere hvordan min ser ut. De pleier likne litt på hverandre fra symaskin til symaskin om du er i tvil. Jeg bruker på min mappe blondeglidelås som dere får kjøpt her, den er også veldig rimelig. Det som er gøy og enkelt med denne er at den rett og slett bare syes rett oppå, i stede for at man må sjule den under.

Det er veldig greit å sy på første siden, når du skal sy den fast til andre siden anbefaler jeg å bruke nåler først så du vet den treffer rett. Det gjør det 1000 ganger enklere om du har en glidelås som sikkert er 5 cm for stor også. (Det klipper du uansett vekk etterpå.) Når den er litt for stor blir det mye enklere i endene. Når begge sidene er påsydd og du er fornøyd, klipper du av endene på glidelåsen så den blir like stor som mappen.

5IMG_9797

Det er veldig kjekt å ha noen små «håndtak» på sidene. Disse holder du i når du åpner og lukker mappen, og de lages slik.
Kutt av en strimle på ca 3,5cm. Så stryker du den så du får en brettekant midt i. Deretter tar du høyre og venstre side og bretter de inn til midten. Stryk på nytt. Når det er gjort bretter du dem enda en gang.

6IMG_9802

Når du har brettet den ferdig syr du en stikning på begge sider av remsen. Klipp deretter av en passende lengde for å sette inn som endestykke.

7IMG_9789

Endestykket legges så dobbelt inn under glidelåsen som på bildet under. Deretter tar jeg endene både på høyre og venstresiden og dytter inn mot midten, så de ligger ca borti endestykket jeg også har lagt inn der.

8IMG_9807

Deretter syr du en stikning på hver av sidene som dere ser under. Så klipper, eller skjærer dere ut en strimle som skal dekke over denne kanten inni. Denne syes med rettsiden mot glidelåsen på innsiden av mappen. Jeg pleier brette tappene rundt enden, for på denne måten blir det mye enklere når du vrenger den tilbake. Når dette er sydd, er det bare å brette ned og sy siste lille del for hånd. (Det kan også gjøres med maskin, men det blir MYE finere om du gjør det med synål.) … Og da skulle mappen være ferdig.

9IMG_9789

Jeg må bare få promotere den fine symaskinen min også. Om det er noen som vurderer å kjøpe seg en symaskin, anbefaler jeg virkelig denne. Pfaff Ambition 1.5. Den kan kjøpes her!

10IMG_9818IMG_9812

3 kommentarer om “Toalettmappe/Sminkepung – Steg for steg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s