Sy pute – Steg for steg

Jeg ble spurt om jeg kunne lage en liten guide til hvordan sy putetrekk, så da gjør jeg nettopp det! Denne puten er sydd av et grovt stoff, derfor droppet jeg å ha innsidestoff/vatt. Men dersom du syr av tynnere stoffer anbefales det å ha et stykke vatt på innsiden for da blir resultatet mye finere!

Dette er en enkel måte å gjøre det på, og det blir et veldig flott resultat. Det er brukt glidelås til lukking som jeg synes blir både fint, og det er enkelt!

IMG_0606

Det første du gjør er å finne frem det stoffet/stoffene du ønsker bruke, og en glidelås som passer til. Jeg valgte en mintfarget glidelås da denne skal syes sjult, og det alltid er hyggelig å finne farger rundt omkring!

Om ønskelig kan man bruke blondeglidelåsene ved å sy dem rett på fremsiden av baksiden, bare lage 2 like stykker, klippe baksiden til og feste begge glidelåsdelene. Dette var kjapt forklart, men tror dere skjønner hva jeg mener med å lese og se bildene lengre ned i innlegget!

Materialene jeg har brukt:
Brunt kraftig stoff
Mintfarget blondeglidelås (denne er billig og veldig fin, kjøpes i 2m med flere glidere!)

Avsporing: Jeg planlegger å sy nye trekk til sofaputene våre i denne serien som er helt NYDELIG! Verd å sjekke ut!

IMG_0578 IMG_0582

Jeg startet med å måle opp min pute som var 46x63cm. Det er faktisk VELDIG lurt å ha innmaten/puten klar før du begynner å sy trekket, for det er IKKE gøy å lete etter en pute som passer i ettertid!
– Fremstykket mitt er klippet/skjært ut til å passe akkurat målet av puten. Jeg tar det akkurat, for dersom du lager trekket litt større enn puten blir den slapp inni, og dette ser ikke like fint ut.
– Bakstykket er laget til med 10cm ekstra på lengden, siden det av denne skal lages en brett over glidelåsen. Så min bakdel måler her altså 46x73cm.

Etter at delene er klipt ut deler jeg bakstykket i 2 deler hvor den ene er litt større enn den andre. Nøyaktig mål på dette punktet trengs ikke!

IMG_0584IMG_0589

Glidelåstid, og denne skal festes på baksiden av puten. Det første jeg gjør er å legge fremsiden av glidelåsen mot fremsiden av bakstykket som vist på bildet over. Så syr jeg en stikning tett inntil glidelåsen. Tips; Bruk glidelåsfot, det gjør det hele MYE enklere. De fleste symaskiner har med en glidelåsfot, den er liten og kan klikkes inn på høyre og venstre side alt etter hvordan side av glidelåsen som syes.

IMG_0592

Slik ser det ut etter at ene siden av glidelåsen er påsydd og før jeg har fått strøket ned stoffet. Når dette er gjort legges den andre rettsiden ned over rettsiden av glidelåsen og andre del syes fast. Pass på at kantene treffer hverandre.

IMG_0593

Når glidelåsen er påsydd begge delene av baksiden ser det slik ut (bildet under). Vær flinkere enn jeg er å stryk ned underveis så blir ting enklere!

Som dere ser på bildet under så er fremdeles bakstykket en del større Og da hopper vi til bildet under der igjen!

IMG_0594 IMG_0597

For å lage putedelene like lages det en brett over glidelåsen. Pass på at glidelåsen ligger flatt og fint og bretten rett! Stryk.

Så er det tid for stikninger! Sy en stikning pent langs kanten av flinken. Deretter syes det en stikning langs glidelåsen. (I samme «sporet» som når du sydde den fast.) Dette gjøres for at fliken skal ligge pent når trekket fylles med pute!

I hver ende av glidelåsen syes det en slags firkant (se bildet under), slik at glidelåsen ligge fint på plass ved sammensying!

Obs. Pass på at glideren til glidelåsen er dratt inn på puten så du ikke syr denne fast på utsiden. Det er alltid veldig kjedelig å måtte rekke opp!

IMG_0601IMG_0603

Så legger dere rettside mot rettside (bak-og fremside) og syr rundt hele puten.
Klipp til sist vekk enden på glidelåsen som tidligere stakk utenfor og vreng!

Det er egentlig det. Da hadde du ny pute!

Om det skulle være noe som var uklart eller om det er noen spørsmål så er det så kjempe hyggelig med en mail (kontaktsjemaet) eller bare legge inn en kommentar under innlegget!

5 kommentarer om “Sy pute – Steg for steg

  1. Merete sier:

    Nå har jeg endelig sydd en pute, den ble kjempefin. Supert mønster, og så fint som det blir på baksiden 😄 tusen takk og ha en deilig søndag!

  2. Astrid Kristine Birkelund sier:

    Likte måten du lager puter på, skal bruke dette når jeg nå skal sy en pute på skolen 🙂

  3. Marte Østebø sier:

    Det ser fint ut, skal prøve denne oppskriften i sommer når jeg skal sy to puter i stripete blått og beiget, kanskje det blir en fagerik glidelås 🙂 Takk for fin oppskrift, det er gøy når det blir en ordentlig fin pute!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s