Hvordan sy en kjole – Steg for steg

Siden jeg ble spurt tidligere om jeg kunne lage et innlegg hvor jeg mer detaljert lagde en kjole, så gjør jeg det! Hehe. Vi har et så nydelig rosestoff på Lappedilla, som må være ca verdens fresh-este stoff for en liten sommerkjole.

Nå det gjelder mønster er det flere fine og finne på –Stoff og Stil– sine nettsider. Billige og enkle. Mønsteret jeg har brukt på denne kjolen er et mønster som tilhører Ruth (Ruth J Design).

Jeg syns det er sinnsykt kult å sy en kjole selv, tross alt er det ingen som har lik, og jeg får den akkurat slik jeg vil ha den!

IMG_9336

1. Det første jeg gjorde var å legge ut mønsterdelene på stoffet. Slik som fremdelen må legges mot en brett siden dette stoffet skal bli ett stykke når det brettes ut.

2. Jeg klipte ut delene med 1cm sømrom/luft utenfor mønsteret. På skjørtedelene på baksiden tok jeg 2cm i og med at det her skal settes inn gildelås etterhvert.

IMG_9341IMG_9343

3. Etter at alle delene var klipt ut, var det på tide å lage til Beleggene. Disse skal syes rundt halsen og armene for å gi en veldig fin kant. Selv om jeg har tenkt å fore denne kjolen så vil det bli finere med belegg.

Beleggene lages slik at du klipper ut kant i kant med f.eks armåpningene. Deretter ca 4cm innover. Slik som dere ser på bildet over.

IMG_9345

Ingeborg som syr om en kjole for ei venninne, og som er min mentor i klessying når jeg står fast.

4. Etter at delene ligger klare er det gjerne innsnitt på en kjole. På denne er det 2 forran og 2 bak. Jeg merket dem opp med nåler nede og en på toppen.

IMG_9350IMG_9349

5. Innsnittene syes fra innsiden slik dere ser ovenfor. De skal strykes innover mot navelen.

6. Neste steg er å sy skuldersømmene. Siden det ble klippet 1cm sømrom på mønsteret, så skal det nå syes med 1cm fra kanten.

IMG_9351IMG_9355

Jeg har også lært meg å skifte tråd på overlock-maskin i dag. Denne maskinen syr sømmer som dem du sikkert har om du kjiker på baksiden av t-skjorten eller genseren. Jeg bruker den etter jeg først har sydd en søm med vanlig symaskin. For å forsterke sømmen. Om du ikke har tilgangen på en slik maskin, så kan du sy zik-zak langs kanten.

IMG_9356IMG_9360

7. Tid for belegg i halsen. Belegget der består av 3 deler, ett til fremstykket, og et til hver av de 2-delte bakstykkene (siden glidelåset ikke er satt inn. Disse syes sammen til en remse som går kant i kant med alle delene. Det som er viktig å passe på er at sømmene på kjolen og belegget treffer hverandre, da blir det veldig fint!

IMG_9361

Her er belegget påsydd og strøket ned. Jeg har også sydd en fin liten stikning langs kanten for å holde alt på plass + at det gjør seg og ser fint ut! (Se bort fra belegget på armen, for det skal ikke gjøres enda!)

IMG_9366

8. Da er toppen klar for at skjørtet syes på. Skjørtedelene består jo av et fremstykke som er helt og 2 delte stykker på baksiden (pga. glidelåset). Jeg begynte her med å sy fremdelen, da ligger delene rette mot rette. Slik at sømmen kommer på baksiden, som dere ser på bildet over.

IMG_9368

9. Etter at sømmen er sydd på symaskin, er det lurt å overlocke sømmen også!

IMG_9373

Så ble det tiden for at jeg og Ingeborg tok oss en velfortjent pause på Kafka med gulerotkake som forett og jeg for min del taco-opplegg til hovedrett, jeg husker ikke hva det het!

IMG_9374IMG_9377IMG_9378

10. Når både skjøret er sydd på fremme og bak er det tid for å sy sammen og overlocke sidene. Sømmen som kommer rett over rompa er litt spesiell. Det skal jo komme inn en glidelås på denne, så jeg hadde beregnet et glidelås på 35cm i ryggen. Da målte jeg opp med målbånd 35cm, og sydde resten av kjolen fast nede. Det var klipt 2cm sømrom til denne, så da må du sy 2cm fra kanten.

Deretter er det arm-beleggenes tur. Her fungerer det også på samme måte som med halsen ca. Den eneste forskjellen er at de må syes sammen til en ring. Armene består av 2 deler, derfor 2 stk belegg.

IMG_9381

11. Glidelåset! Jeg fant meg et så friskt og fint 35cm langt glidelås Dette legges på innsiden av bakdelen. Deretter settes det nåler.

IMG_9386

Her er det også viktig at sømmene treffer hverandre så det blir fint.

IMG_9389

Legg merke til hvordan nålene er satt. Dette er for å gjøre det enklest mulig å ta dem ut underveis i syingen! For sømmen syes nedover, rett over gildelåsen og opp igjen.

IMG_9394

12. Jeg har skiftet til en glidelåsfot på symaskinen, og det er viktig å ha kontroll på stoffet mens du syr slik at stoffet dekker glidelåset når den er igjen.

IMG_9398IMG_9401IMG_9403

13. Kanten nede overlockes for så at det syes en søm ca 1-2cm oppover på baksiden. Og Wola, der var den ferdig gitt.
(Se bort fra den fine sports bh-en min som stikker opp der.)

  • Hva syns du om kjolen og stoffet?
  • Var det noenlunde oversiktlig å se hvordan dette var gjort?
  • Kunne du tenkt deg å prøve å sy en kjole selv?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s